4.2.2014

Leivästä


Olen ollut karppileipien suurkuluttaja. Varsinkin sen ruissellaisen. Kun suurin karppiaalto on lätkähtänyt plägäksi, ei leipää oikein löydy enää mistään. Jos jostain satun löytämään, nappaan kaikki pussit ja laitan pakkaseen. Nyt se on tyhjä. Pakastin. Olen leiponut itse leipää, mutta se on nautittava lämpimänä. Aamulla en viitsi herätä yhtään aikaisemmin leipomaan. En. Viikonloppuisin sen voin tehdä. En nyt.

Seuraan joitakin ruokablogeja. Yksi lemppareistani on Hiidenuhman keittiössä. Siellä oli tänään MANTELINÄKKILEIVÄN ohje. Saatanpa kokeilla lähestulkoon heti.

Tein, paistoin ja söin! IHANIA!



Tässä toinen aivan loistava näkkäriohje, jossa ruis- ja vehnäjauhoa. Ohje Sikke Sumari:


Sikke Sumarin näkkileipä  
(20 kpl)
  • 50g hiivaa
  • 5dl maitoa
  • 2 tl suolaa (tai pikkusen reilummin)
  • 1 dl seesamin ja kurpitsan siemeniä (tai pelkkiä seesaminsiemeniä)
  • 6 dl karkeaa ruisjauhoa
  • 6 dl vehnäjauhoa
Leivontaan:
  • 2 dl karkeaa ruisjauhoa
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää suola, siemenet, kaikki ruisjauhot ja suurin osa vehnäjauhoista. Vaivaa hyvin ja lisää vehnää jos tarpeen. Jaa taikina 20 osaan, pyöräytä pulliksi ja anna nousta 20 minuuttia.

Jauhota leivontapöytä ruisjauhoilla ja kaulitse pullista lättyjä (20 sentin halkaisija). Aseta lätyt uunipellille ja tee keskelle reikä sopivan kokoisella munakupilla tms. Laita myös nämä pyörylät pellille. Paista uunissa 220 asteessa uunin keskiosassa 8-10 minuuttia. Käännä paiston puolivälissä. Anna jäähtyä ritilällä peittämättä.

Näistä tulee siis pyöreitä näkkileipiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti