17.5.2012

Puutarhassani

...kasvaa toivottavasti pian ruusukvitteni. Kävin eilen Kankaisten kartanossa Maskussa ja sain sieltä ruusukvittenin siemeniä. Ei muuta kuin siemenet purkkiin ja vahtaamaan nouseeko sieltä mitään. Anopillani on ollut vastaava puutarhassaan jo pitkään. Olen aina pitänyt siitä. Tämä on japanilainen pensas, joka kukkii aikaisin keväällä ja syksyllä hedelmistä saa erinomaista hilloa. Tässä infoa wikipediassa:

Tämä kyseinen yksilö on japaninruusukvitteni eli Chaenomeles japonica .

"Ruusukvittenit (Chaenomeles)[1] on Itä-Aasiasta kotoisin oleva ruusukasvisuku, jossa on matalina pensaina kasvavia kasveja. Viisiterälehtiset kukat ovat halkaisijaltaan noin 3 - 4,5 cm.
Ruusukvittenipensaat tuottavat ulkomuodoltaan omenaa muistuttavia happamia hedelmiä, jotka sisältävät paljon orgaanisia happoja, kuten C-vitamiinia. Ruusukvitteneiden hedelmät sopivat hyytelöiden ja hillojen valmistamiseen hyvin, sillä niissä on voimakas aromi ja ne sisältävät pektiiniä. Hedelmistä voidaan tehdä myös esimerkiksi marmeladia ja mehua.[2] Hedelmät kypsyvät myöhään syksyllä. Ruusukvitteniä voidaan käyttää myös koristekasvina ja kasvattaa bonsaina[3].
Ruusukvittenit eivät tuota hedelmää, jos kukkia ei ole pölyttänyt siitepöly toisesta yksilöstä."
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti