7.6.2012

Helsingissä balettikisoissaVartin jälkeen alkaa balettiosuus. Katso, jos pystyt. Tämä Ilarin tanssi-irroittelu kummitteli eilen mielessäni, kun olin katsomassa Helsinki International Ballet Competitionin (HIBC 2012) finaalin erää III.

Hienoa oli ja Oopperatalo itsessään on jo elämys. Hommasimme mieheni kanssa liput tyttärellemme peruskoulunpäättäjäislahjaksi. Samalla mukaan nappasimme naapurin tytön, jolle piffasimme lipun syntymäpäivälahjaksi.

Matkan taitoimme junalla, joka oli mukavaa, mutta järkyttävän kallista. No, poistaahan tämä ratkaisu parkkipulman pääkaupungissamme. Juna tulee mukavasti ihan keskustaan ja kulttuurikulmat löytyvät ihan kävelymatkan päästä. Kannattaa varautua hyvillä jalkineilla ;D.

Joo, tuli vähän shopattua. Oikeasti vähän ja pientä. Pääasia oli tässä baletissa. Oli mukava katsoa, kuinka tyttäreni nautti ja raportoi lajiaharrastamattomalle äidilleen asiantuntevasti suorituksia (väliajalla). Tätä hommaa hoiti kyllä fiinisti takanani istuneet parikymmentä rouvashenkilöä, jotka katsoivat ehdottomasti asiakseen kommentoida tanssijoita, koreografioita, paikalla olevia julkimoita ja juontajaa joka ikisessä välissä. Kai tämä sitten kuuluu kilpailun luonteeseen. Mölyävät mummot ;D.

Harmiksemme kovasti odottamamme suomalainen ballerina Maria Baranova oli tanssinut osuutensa kierrosta aikaisemmin. Finaali III:ssa tanssi yksi suomalainen: Emilia Karmitsa. Tanssijat olivat hyvin erilaisia, mutta useat variaatiot samoja. Kilpailuihin annetaan lista, joista näitä variaatioita tai pas de deux´ta sitten valitaan. Samoja ei saa eri erissä esittää. Toisaalta tätä klassista puolta oli mielenkiintoista katsoa ja toisaalta puuduttavaa. Tulkintoja oli kiva vertailla. Muutaman tunnin yöunilla olisin tarvinnut liveorkesterin patarumpujen jytinää ja lautasten mäiskintää. Itse pidin enemmän näistä nykybaletin esityksistä. Musiikki oli kaikkea maan ja taivaan väliltä ja koreografiat viihdyttäviä ja yllätyksellisiä. Näissä tanssijat näyttävät pääsevän irrottelemaan. Kaiken kaikkiaan visuaalinen pläjäys. Kuvaaminen kyseisessä tapahtumassa on ehdottomasti kielletty, mutta paikalla näytti olevan kisan virallinen kuvaaja, jonka kamera lauloi (oikeesti ihan äänen kanssa!!!) kiitettävästi. Tänään jännätään sitten lopputuloksia. (Hyvä Maria! Maria Baranova jäi muutaman pisteen päähän voitosta.)

Emrecan Tanis (Turkey) and Emmi Pennanen (Finland)
Choreography by Emrecan Tanis.
Photo courtesy of HIBC / Sakari Viika

Maria Baranova, "Angry Bird".
Photo courtesy of HIBC / Sakari Viika.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti