16.8.2012

Ranskalainen nougat


Resepti on muunnelma alkuperäisestä Montelimar (kylä Ranskassa)nougatista. Nougatista on monta versiota, mutta tämä on ehdottomasti suosikkini. Turun Continental-markkinoilta ostin tavaraa lähes kilon (<3). Pitkällä tiskillä oli erilaisia versioita, mansikkanougat, pistaasimougat, suklaanougat...Oh-la-laa!!! C´est trés BON!
 
Tästä innostuneena kävin ostamassa Stockalta mittarin. Muunnelma eräästä netistä löytämästäni reseptistä:
 
Tarvitset:
2 1/2 dl sokeria (alkup. ohjeessa oli 5 dl !) tai vastaava määrä makeutusta
1 maustemitta suolaa
1 ½ dl vaaleaa siirappia (tai 50 g glukoosia) saa myös makeutuslitkuna
1 ¼ dl vettä
2 valkuaista (tai 3 pientä valkuaista)
n. 1-2 dl mantelirouhetta, hasselpähkinöitä ja pistaasipähkinöitä
 
Mittaa sokeri, suola, siirappi sekä vesi paksupohjaiseen kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes seos on 150 astetta. Tarvitset mittarin! Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi sillä aikaa kun sokeriliemi kiehuu. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan samalla sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes seos on jähmettynyt (n. 10–15 minuuttia). Sekoita joukkoon mantelirouhe, pähkinät ja pistaasipähkinät. Varo vatkaimen rikkoutumista. Massa jäykistyy vauhdilla.
Painele öljytyillä sormilla massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 20x30 cm). Anna olla jääkaapissa yön yli ja leikkaa sitten terävällä veitsellä sopiviksi annospaloiksi.
 
Kaapistani ei löytynyt vaaleaa siirappia, joten korvasin sen makeutuslitkulla (sopii mm. diabeetikoille ja laihduttajille) ja hunajalla siten, että määräksi tuli tuo 1 1/2 dl. Voit myös vaalentaa tummaa siirappia laimentamalla sitä hunajalla. Leikkaa hieman tumman siirapin kitkeryyttä. Ohjeeseen käyvät mitkä pähkinät hyvänsä. Tein itse krouvin rouheen mantelista laittamalla ne hetkeksi paahtumaan uuniin ja rutsauttamalla ne pyyhkeen sisällä palasiksi. Älä laita pistaasipähkinöitä uuniin...ne palavat alta aikayksikön ;D.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti