25.2.2013

Chez Aria





Soppa kuin soppa on meillä pop. Mutta Hansin kirjasta löytyy muutakin esim. tämä loistava ja maukas "salaatti". Toisaalta tämä kuulostaa enemmänkin paistokselta, mutta salaatti siinä merkityksessä kun se nyt sotkotuksena ymmärretään. Friteerattua ruokaa karttavat...unohtakaa tämä. Vaihtoehto toki on valmistaa vastaavanlainen caponatasalaatti esim. munakoisosta ja/tai kesäkurpitsasta uunipellillä huomattavasti vähemmällä öljyllä (suhaus esim. öljyspraypullosta), mutta silloin ei enää puhuta uppopaistosta. Haittaakse? Maku on siinäkin loistava. Kastiketta tarvitaan silloin enemmän ja mielellään silloin se murskaversio (ei pyre). Jos käytät kesäkurpitsaa, älä uppopaista (kesäkurpitsan nestepitoisuuden vuoksi)! En ole kyllä kokeillut.

Luin "Siskot kokkaa" -blogia ja siellä tuli vastaan tuttu herkku, jota on tehty meillä jo eri versioina. Tässä tuo ohje hieman varioituna:

Caponatasalaatti 

2 munakoisoa (uskallan laittaa esim. kesäkurpitsaa, joka on kyllä vetisempää->uunipeltiversio!)
1 tl suolaa
1 pilkottu valkosipulin kynsi (saa laittaa enemmänkin)
2 timjaminoksaa (kuivattukin käy)
mustapippuria 
kasvisöljyä friteeraamiseen
2 renkaiksi leikattua sipulia

kastike:
1 dl mustia oliiveja
1 lehtisellerin varsi
5 anjovisfileetä (sardellia) TÄTÄ ME EI VOIDA LAITTAA!!!!
50 g kapriksia

1 dl tomaattipyreetä (hätätapauksessa murskakin käy, pidän jopa murskasta enemmän...)
2 rkl ruskeaa sokeria (siirappikin käy)
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl lehtipersiljasilppua tms. tuoretta yrttiä
1 rkl sitruunamehua (laitan ronskilla kädellä)

Leikkaa munakoisot ohuiksi siivuiksi ja mausta ne suolalla, timjamilla sekä valkosipulilla. Rouhi pinnalle vielä mustaa pippuria. Laita maustetut viipaleet sitten itkettymään käsipaperin päälle. Kun munakoisojen pinnalle alkaa tulla nestettä, huuhtele ne nopeasti ja kuivaa sitten huolellisesti (jottei öljy rätise ja roisku). Itse kyllä itketän ensin siivut suolan avulla ja sitten vasta maustan muuten. Tiedä sitten toimisiko Hansin ohjeen mukaan paremmin. Todennäköisesti. Ajattelen vaan, että kuivatessa siivuja timjami ja valkosipulikin pyyhkiytyvät pois... Kokeilen seuraavaksi ihan oikein. Tässä hommassa on varmaan joitain koulukuntia :D.

Friteeraa munakoisoviipaleet öljyssä. Friteeraa myös keltasipulit samassa öljyssä munakoisojen jälkeen. Jotkut  käyttävät friteerauskeitintä, jotkut eivät. Kokeile öljyn kuumuutta vaikka sipulin suikaleilla.

Pilko oliivit, selleri (ja anjovikset) hienoksi ja yhdistä kapristen kanssa.

Ruskista tomaattipyreetä ja sokeria kattilassa. Lisää sekaan viinietikka. Mausta suolalla ja pippurilla.  Lisää sitten vielä silputtu lehtipersilja ja sitruunamehua.

Yhdistä tomaattikastike oliivi-(anjovis)-kaprisseokseen. Voit lorauttaa kaprislientä tai öljyä sekaan, jos vaikuttaa liian kuivalta.

Lado friteeratut munakoisoviipaleet ja sipulit tarjoiluvadille. Tässä voi toteuttaa itseään esim. kokoamalla annoksen keoksi tai kasoiksi tai...

Anna jäähtyä, jos maltat!

Lähden tästä viipaloimaan munakoisoa. Slurps ja nam! Kiitti, sisko!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti