20.4.2012

Juoksutossuasiaa

Kun lenkkipolun maisemat on NIIN nähty, alkaa sitä kummasti tuijotella kengänkärkiinsä. Hups, vilahtaa vasen tossu, oikea tossu...


Tuijotellaan nyt kunnolla. Talven juoksin ihan loistavilla icebugeilla. Nyt on aika vaihtaa kevyempiin kenkiin ja ehkä vieläkin kevyempiin: lähes barefoot-tossuihin. Ennen varsinaista ostospäätöstä tulee toki punnita asiaa tarkkaan. Saattaahan olla, että värkit eivät sovi meikäläiselle lainkaan. Varsinaisia ongelmia ei jaloissa ole (tunnustan ylimenevän vasemman polveni, oikean polven kierukkavamman ja nilkkojen löysyydet), mutta niitä alkaa selkeästi aika ajoin omituisesti kivistää ja kolottaa. Juoksinpa kerran syksyllä jopa takaperin, kun etuperin meno ei onnistunut. Juu, litsalaiset se olin minä :D Liian tukevien tossujen haitat kyllä tiedostan ja tunnen. Olen treenannut jo kahdeksankymmentäluvulla. Todella.

Lontoossa tutustuin fivefingers-tossuihin, mutta meikäläisen maastoon ne ovat liian bare!

Tulevana viikonloppuna aion tutustua asiantuntevissa liikkeissä aiheeseen lähemmin. Esimerkiksi Partiovarusteessa näyttää olevan varsinaiset kevyttossupäivät. katsotaan olenko sitten viisaampi.

 Tässä tutkimustulosta ja pätkä ylen jutusta:

"Barefoot, feelmax ja fivefingers 
Juoksutossujen valmistajat ovat oivaltaneet keventyneen juoksubuumin. Tarjolla on ollut jo jonkin aikaa paljasjalka- eli barefoot- ja feelmax-kenkiä, jotka vain suojaavat jalkapohjaa. Tänä keväänä markkinoille on tullut fivefingers-tossuja, jotka ovat kuin sormikkaat jaloille. Tossujen tarkoitus on vapauttaa myös varpaat liikkumaan.
Fivefingers-tossun idea on oivaltava. Paljain jaloin juostessa nimittäin iso varvas työntää viimeisenä jalan irti maasta. Tätä työntöä ei pysty tekemään täydellisesti, jos varpaat ovat yhdessä.
Halusipa sitten kokeilla kevyempää tai tuetumpaa juoksua, ennen lenkkitossujen ostoa on hyvä miettiä, minkälainen juoksija on ja missä aikoo juosta. Vauhdikkaille lenkeille ja maastoon sopivat kevyet lenkkitossut, joiden pohjat taipuvat maaston mukaan. Maastossa kengän tulee lisäksi istua napakasti jalkaan ja suojata jalkaterää.
Pitkille lenkeille ja varsinkin kovilla alustoilla juostessa kannattaa harkita vaimennettuja lenkkitossuja. Monet urheiluliikkeet järjestävät askelklinikoita, joissa voi kartoittaa omien jalkojensa toiminnan ennen lenkkitossujen ostoa."


Ja pöh! Kuka tästäkin teki nyt TRENDIN?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti